0
Сравняване на продукти 0
0продукт(а) - 0.00 лв. 

КАК ДА НАМАЛИТЕ РАЗХОДИТЕ ЗА ЕНЕРГИЯ НА КЛИМАТИКА СИ: 10 ЛЕСНИ СЪВЕТА

КАК ДА НАМАЛИТЕ РАЗХОДИТЕ ЗА ЕНЕРГИЯ НА КЛИМАТИКА СИ: 10 ЛЕСНИ СЪВЕТА

Българското лято може да бъде жарко и задушно, а зимата - студена и сурова. Затова много хора ползват климатици, за да си осигурят комфорт в дома си. Освен това отоплението/охлаждането с климатици е един от най-икономичните варианти в днешно време. Но, ако не внимавате и не поддържате своята климатична система, сметките ви за електричество могат да са по-високи, отколкото очаквате. Как да се наслаждавате на приятна температура, без да се разорите? В тази статия ще ви покажем 10 лесни съвета, които ще ви помогнат да спестите енергия и пари с вашия климатик. Следвайте ги и ще видите разликата във вашата сметка в края на месеца.

## 1. Поддържайте климатика си преди натоварените сезони

Вашият климатик трябва да се обслужва веднъж годишно от оторизиран сервизен агент на Toshiba. Обикновено най-доброто време е преди сезоните на тежка употреба като зимата или лятото. Сервизният агент ще се увери, че филтрите ви са чисти и че уредът ви работи възможно най-ефективно, като същевременно ще коригира всички проблеми, които идентифицира.

## 2. Засенчете прозорците си, за да спрете топлината и прохладата

Не карайте вашия климатик да върши цялата работа! Най-евтиният начин да охладите къщата си е да засенчите прозорците, които получават най-много слънце – особено тези с южно изложение. Да, външните сенници със сигурност ще свършат много по-добра работа, но ако нямате и дръпването на завесите или щорите също ще помогне. Същото важи и за зимата. Дръпнете завесите си веднага щом слънцето залезе, за да спрете изтичането на топъл въздух от тях и ще откриете, че домът ви се отоплява много по-лесно.

## 3. Възползвайте се максимално от енергоспестяващия режим на климатика си

Вашият климатик има ли енергоспестяващ режим? Сплит системите на Toshiba имат настройка, наречена eco-logic, която постига икономия на енергия до 25% в сравнение със стандартните настройки, без да се жертва комфортът. Натискането на този малък бутон може да е най-лесният начин бързо да намалите сметката си за енергия. Искате ли да спестите още повече енергия? Функцията за избор на мощност на Toshiba ви позволява да регулирате между 100%, 75% и 50% от мощността на устройството, за да персонализирате потреблението на енергия.

## 4. Спестете докато спите с режима „комфортен сън“

Потите ли се между чаршафите през лятото? Или случвало ли ви се е да се събудите треперещи през зимата? Да оставите климатика включен е чудесно решение, но може да увеличи сметката ви за енергия. Включването на режима „комфортен сън“ на Toshiba ще компенсира по-ниските нощни температури, за да се чувствате комфортно, като същевременно намали потреблението на енергия.

## 5. Запълнете празнините в прозорците и вратите си

Ако имате пролуки в прозорците, вратите или връзките в дома си, вашият климатик ще трябва да работи много по-усилено, за да отоплява или охлажда вашето пространство, докато въздухът изтича. Най-лесният начин да разрешите проблема и да спестите енергия е да закупите пълнител, уплътнител или изолационни ленти и сами да запълните празнините. Ако не сте сигурни какво ще ви трябва, наемете майстор, който да ви помогне.

## 6. Възползвайте се максимално от таймерите на климатика си

Цялата гама климатици от сплит система Toshiba разполага с таймери, които можете да използвате, за да автоматизирате вашия климатик и да пестите енергия. Ако обикновено се прибирате вкъщи в 17:30 през зимата и пускате нагревателя, опитайте да го настроите на ниска степен 30 минути преди да влезете през вратата. Или ако си лягате в 22:00 часа, опитайте да настроите таймера да се изключва в 23:00 часа – всяко малка разлика е от значение.

## 7. Използвайте простор или сушилник за дрехи през лятото

Вашата сушилня, печка и котлон генерират големи количества топлина, което може да затрудни процеса на охлаждане на вашия климатик. Ако имате сушилник или простор за дрехи, използването им вместо това ще ви помогне да поддържате дома си прохладен и разходите ви за енергия ниски през лятото. Това е добро и за околната среда, тъй като намалявате въглеродния си отпечатък и емисиите на парникови газове. Освен това сушенето на дрехите на слънце подобрява качеството и дълготрайността им, тъй като слънчевите лъчи имат антибактериално и отблъскващо действие, което убива микроби, гъбички и мухъл, които могат да повредят тъканите.

## 8. Избягвайте да използвате климатика, когато не сте вкъщи

Това може да звучи очевидно, но много хора забравят да изключат климатика, когато излизат от дома си. Това е голямо разхищение на енергия и пари, тъй като няма смисъл да отоплявате или охлаждате празно пространство. Ако сте притеснени, че ще се върнете в твърде горещ или студен дом, можете да използвате таймера на климатика си, за да го включите малко преди да се прибирате. Или още по-добре, можете да инвестирате в умен термостат, който ще ви позволи да контролирате климатика си отдалечено чрез смартфон или таблет.

## 9. Изберете правилния размер и модел на климатика си

Не всички климатици са еднакви. Различните модели и размери имат различна мощност, ефективност и функции. Ако изберете климатик, който е твърде малък или слаб за вашето пространство, той ще се бори да постигне желаната температура и ще консумира повече енергия. Ако изберете климатик, който е твърде голям или силен за вашето пространство, той ще създава прекомерно охлаждане или отопление и ще ви коства повече пари. Затова е важно да изберете климатик, който е подходящ за вашите нужди и размера на вашето пространство. 

## 10. Сравнявайте енергийните етикети на различните климатици

Когато купувате нов климатик, е добра идея да сравните енергийните етикети на различните модели, които ви интересуват. Енергийните етикети ви показват колко енергия използва климатикът и какъв е неговият енергиен клас. Енергийният клас е оценка от A+++ до D, която показва колко ефективен е климатикът. Колкото по-висок е класът, толкова по-малко енергия използва климатикът и толкова по-ниска е сметката ви за електричество.

Като използвате тези 10 съвета, можете да подобрите работата на вашия климатик и да намалите сметката си за енергия. Не само ще спестите пари, но и ще допринесете за опазването на околната среда, като намалите въглеродния си отпечатък. Не губете време и започнете да прилагате тези съвети днес. Ако имате нужда от повече информация или помощ, свържете се с нас. Ние сме експерти в областта на климатичните системи с над 25 години опит на българския пазар и ще ви предложим най-доброто решение за вашия дом или офис. Разгледайте пълната гама климатични системи Toshiba на нашия сайт.